Все про чай "Пуер": види, історія та властивості | Grand Horeca

Сьогодні чай «Пуер» стає дедалі популярнішим і знаходить все більше своїх шанувальників по всьому світу. Про чай вже складають легенди, що він бадьорить краще найміцнішої кави та навіть має якісь наркотичні властивості. Чай «Пуер» не псується роками, а його смак з плином часу тільки покращується. Той розберімось де міф, а де реальність «Пуеру» разом з GrandHoreca.

Все про чай "Пуер": види, історія та властивості | Grand Horeca
Дещо з історії

Історія чаю «Пуер» бере свій початок ще 1700 років тому.
Саме у китайському селищі Пу-Ер провінції Юньнань почали виробляти пуер. Вже понад 17 століть процес, особливості та рецепт приготування чаю зберігається у секреті, а історія налічує декілька випадків страти людей, яких підозрювали у шпигунстві за процесом виробництва пуеру.

Доступним в інших країнах чай «пуер» ставав лише подолавши довгий «чайний» шлях з Китаю. Після довгого шляху чай «пуер» став надбанням та підкорив серця любителів чаю далеко за межами Китаю.

Види

Традиційно існує два різновиди «пуеру» :

  • Шу – чорний чай
  • Шен – зелений чай

Ті, хто цінують стародавню історію чаю «Пеур» надають перевагу Шен пуер, тобто зелений. Це пов’язано з тим, що технологія виробництва Шу Пуер, тобто чорного чаю ще зовсім «молода» і спрощує спроцес виробництва, адже не вимагає десятків років для дозрівання продукту.

Заварювання

Чай потребує особливого заварювання, для отримання максимального аромату, смаку та користі:

  • Обов’язково потрібно прогрівати посуд, перед процесом приготування
  • Перший чай з заварки потрібно злити. Як це зробити? Потрібно залити чайну заварку гарячою водою на 15 секунд та злити її для того, щоб очистити чай від пилу та бруду. Інша причина  – це зробити пресоване чайне листя м’якшим. Воно краще розкриється при повноцінній заварці.
  • Потрібно додати до посуду з чаєм гарячу воду та залишити чай настоюватись на 10 секунд. Звертайте увагу, що на кожен наступний процес заварювання потрібно залишати на довший час.
  • Коли ступінь терпкості чаю буде потрібного вам рівня, злийте його в окрему посудину, якщо цього не зробити, Пуер вийде занадто насиченим.
  • Готово, можна розливати по чашках і пити маленькими ковтками, насолоджуючись чайною церемонією.

До речі, якісний Пуер можна заварювати близько 10 разів.

Користь

Чай «Пуер» – це  не лише про смак та аромат, це також про користь. Цей чай регулює хімічний склад крові, знижує її в’язкість і навіть здатний понижувати рівень холестерину. Пуер має позитивний вплив на нервову систему, адже він може як тонізувати, так і заспокоювати. А ще, він допомагає шлунку та підшлунковій залзі перетравлювати шкідливу та жирну їжу.
Протипоказання також є. Краще не вживати людям похилого віку перед сном. Шен пуер краще не пимти на голодний шлунок, адже він сприяє виділенню шлункового соку.

Цікаві факти

  • Ми вже зазначали вище, що якість Пуеру з  плином років лише покращується. І це дійсно так, але чи знали ви, що більшість Пуеру віком від 10 років на сьогоднішному ринки – це фальсифікат.
  • Фабричне виробництво «старого пуеру» – це міф, його не існує.  В Україну старі пуери не завозять
    Дорогий «білий пуер» є вміло створеною маркетинговою фальшивкою. Адже «білого пуеру» за технологічною чайною номенклатурою не існує.
  • Сп’яніння від пуеру – це  стан легкості, внутрішньої гармонії, очищення розуму і розслабленості тіла, він означає поліпшення настрою і душевний спокій.