Кавові зерна

Як обрати каву, яка буде по-справжньому ароматною та збадьорить  після безсонної ночі?  Про це  нижче

Кавові зерна: як обрати?

1.     Аромат. Особливою характеристою якісної кави у зернах є  сильний та насичений запах. Він повинен бути приємним. Якщо прослідковуються ноти гару – каву навряд можна назвати свіжою. 

1.      Вигляд.  Мало хто знає, але кавові зерна повинна бути цілісними, без тріщин. Саме така кава має максимум користі та своїх властивостей. А кавові зерна з дефектами, тріщинами, пошкодженнями чи нерівностями, скоріше за все, мали проблеми з транспортуванням 

Свіжість. Уважно огляньте каву, адже каву, на поверхні якої є жирні не можна назвати якісною, а тим більше свіжою! Якщо на кавових зернах вже з’явились жирні сліди, вони старі та непригодні для помелу

Як вибрати сорт кави?

Варто усвідомити, що у когожного сорту кави є свої особливі характеристики. «Найкращого» сорту кави немає, але ми розкажемо у чому відмінність між ними.

Арабіка носить славу найпопулярнішої. Сильний аромат, кислуватий післясмак та легкий вміст кофеїну та вплив на серцево-судинну систему.

Робуста. Високий вміст кофеїну та гіркота. Цей сорт часто додать у бленди кави, щоб виразити смак кави: гострий, терпкий, міцний присмак.

Ліберіка. Ліберика – новий сорт кави, тому про нього мало чути. Ліберіку використовують для створення купажів. 

На які особливості ще звернути увагу при виборі кави?

Упаковка. Надійно захищена упаковка, герметична упаковка, адже світло та кисень псують корисні та смакові характеристики кави.

Обсмажування. Ступінь обсмажування кави прямо впливає на її смак.
Якщо ви не звикли до специфічного смаку кави, обирайте середній ступінь.

 Помел. Найякіснишим продуктом є кавові зерна, тому утримайтесь від купівлі меленої чи розчиноїї кави. Така кава втрачає смак, корисні властивості та аромат. Найсмачнішою та свіжою буде кава, помелена безпосередньо перед приготуванням. 

Яку каву не купуємо

Пересмажені зерна. Навіть при темній обсмажці кави, зерно не повинно бути пересмаженим. Адже досить часто темною обжаркою «маскують» неякісне або вже зіпсовані кавові зерна: прілі, цвілі.  Сильна обсмажка дає каві інтенсиву гіркоту, що приглушає неякісний смак
зіпсованого зерна.

Кавові масла. Кава, що довго лежить, виділяє ефірні масла. Це свідчить не про якість кави, я лише про те, що зерно старе і вже втратило смак, аромат. Така кава має змінений запах «попільнички». Якісно зерно – сухе та ароматне.

Висока ціна.
Ціна за кілограм кави не може перевищувати 750 грн. Навіть за умов нестабільного ринку, якісна кава коштує не більше 400 грн – ви платите за бренд, упаковку, але не за каву.

Інформація.
Досить часто постачальники додають в 100% арабіки трохи робусти, щоб знизити ціну. Тому на кожній упаковці повинна бути інформація про склад кави, який сорт береться за основу, а що додається.